Anketa

Jak bys ohodnotil/a knihu?

Pátračka Gilda - Jennifer Allisonová

19.06.2014 12:11

      Seznamte se: Gilda Joycová - parapsychologická pátračka, spisovatelka a dívka, co má styl.

Na první pohled obyčejná školačka, pod maskou včednosti se však skrývá osoba mnoha talentů.

 

Autorka: Jennifer Allisonová

Ilustrátor: Greg Swearinger

Z anglického originálu Gilda Joyce, Psychic Investigator vydaného v roce 2005, New York

Vydalo nakladatelství Albatros v  Praze roku 2014 (2. vydání)

 

    Gilda, třináctiletá školačka, které co nevidět končí škola, má zvláštní zájmy. Její nejlepší kamarádka Wendy jede o prázdniných na tábor, o kterém si Gilda myslí, že Wendy změní k horšímu. Dala si slib. Pokusí se každou její lež přeměnit na pravdu.

    Jeden z posledních školních dnů moc nedává pozor. „Gildo!“ Zbystří, když uslyší volání paní učitelky. „Kam pojedeš na prázdniny?“ zeptá se tedy znovu. Vzpomněla si, že její maminka nedávno muvila o nějakém výstředním bratranci z Kalifornie, a vyhrkla to první, co ji napadlo: „Já jedu do San Franciska,“ Celá třída se k ní okamžitě obrátila a v pohledech spolužáků bylo vidět překvapení. Gilda okamžitě své lži litovala.

    Později napsala dopis panu Splinterovi, maminčině bratranci, dopis, zda může přijet. Sekretářka Gildu přijala.

    Touto dobou v San Francisku si Julie, dcera pana Splintera, myslí, že se o ni nikdo, obzvláště ne její rozvídějící se rodiče, nezajímá. Bere si tedy otcovy prášky a jde k sobě do pokoje. Julie má svůj pokoj v prvním patře jejich veliké vily. Na schodech se ovšem zastavila. Strnula. Kdo byla ta krásný žena, která se Julii zjevila?

    Gilda se na svůj pobyt v Kalifornii moc těší. Její vztah s Julií pro začítek moc růžový nebude. Proč se tedy z nich stanou velmi dobré kamarádky?

 

Recenze: K Pátračce Gildě se velmi ráda vracím. Dokáže vtáhnout do děje a přečteš ji jedním dechem. Duchařina v knihách mě velmi bavila, napjatý děj se objevil hned u začátku, což nemusí být zvykem každé knihy či autora. Zhodnotím proto 10 body z 10.